Har wil

Hoe is het praktisch gezien om elektrisch te rijden?

Geplaatst op

Elektrisch rijden biedt veel voordelen, maar het vraagt ook om enige aanpassing in je dagelijkse routines. Allereerst is het belangrijk om te begrijpen hoe het laden van een elektrische auto werkt. In tegenstelling tot traditionele auto’s die je snel bij een tankstation volgooit, moet je bij een elektrische auto rekening houden met laadtijden en de beschikbaarheid van laadpalen.

Laadpaal bij je thuis steelt zoveel! 

Thuis laden is voor veel mensen de meest handige optie. Dit betekent dat je een laadpaal bij je huis laat installeren, wat vaak kan in combinatie met je elektriciteitsaansluiting. Zo kun je je auto ’s nachts opladen terwijl je slaapt, zodat hij ’s ochtends klaar is voor gebruik. Een voordeel hiervan is dat je geen tijd kwijt bent aan het zoeken naar een openbare laadpaal. Wel moet je rekening houden met de kosten voor de installatie van de laadpaal en de elektriciteitskosten.

Andere optie 

Openbare laadpalen zijn een andere optie, vooral handig voor mensen die geen eigen oprit hebben of vaak onderweg zijn. Deze vind je op steeds meer plekken, zoals parkeerterreinen, winkelcentra en langs de snelweg. Het gebruik van openbare laadpalen kan variëren in kosten, afhankelijk van de aanbieder. Veel openbare laadpalen kun je activeren met een laadpas of een app op je telefoon, wat het gebruiksgemak vergroot.

Snellader aan de snelweg

Een ander belangrijk aspect van elektrisch rijden is de laadtijd. Dit hangt af van het type laadpaal en de capaciteit van je auto. Thuisladen via een gewone stopcontact kan behoorlijk lang duren, soms wel 24 uur voor een volle accu. Met een speciale thuislaadpaal gaat dit veel sneller, vaak binnen 6 tot 8 uur. Snelladers, die je vaak langs snelwegen vindt, kunnen je accu in 30 minuten tot 80% opladen. Dit is ideaal voor lange ritten waarbij je onderweg snel wilt bijladen.

Actieradius

Bereik of actieradius van je auto is ook een punt van aandacht. Hoewel moderne elektrische auto’s vaak een bereik van 300 tot 500 kilometer hebben, kan dit in de praktijk lager uitvallen door factoren zoals weersomstandigheden, rijstijl en gebruik van accessoires zoals airconditioning. Het is dus handig om je ritten van tevoren te plannen en te weten waar je kunt laden, vooral bij langere reizen.

Lagere onderhoudsbehoefte

Een groot voordeel van elektrisch rijden is de lagere onderhoudsbehoefte. Elektrische auto’s hebben minder bewegende delen dan verbrandingsmotoren, wat betekent dat er minder onderdelen zijn die kunnen slijten of kapotgaan. Dit kan op de lange termijn kosten besparen. Daarnaast zijn elektrische auto’s vaak stiller en stoten ze geen uitlaatgassen uit, wat beter is voor het milieu en je rijervaring comfortabeler maakt.

Lagere onderhoudskosten

Elektrisch rijden vergt wat planning en aanpassingen in je routine, vooral wat betreft het laden. Het kan in het begin wat wennen zijn, maar de voordelen, zoals lagere onderhoudskosten en milieuvriendelijkheid, maken het voor veel mensen een aantrekkelijke keuze. Met de toenemende beschikbaarheid van laadpalen en de verbeterde technologie in elektrische voertuigen wordt het bovendien steeds makkelijker om de overstap te maken naar elektrisch rijden. Een laadpaal kopen is een goede investering in het gebruiksgemak van je elektrische auto. 

Over ons

We nemen graag met je door wat je kunt doen om meer uit je mobiliteit te halen met de auto.

Contactgegevens

Via info @ harwil.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden