Har wil

Veilig de winter door

Geplaatst op

De winter vraagt veel van de automobilist. Bevroren autoruiten, een moeizaam startende motor, donkere ochtend- en avondspitsen, mist die ‘s ochtends uren blijft hangen, een laagstaande zon die je voor de rest van de dag het zicht ontneemt. En laten we ook de winterse neerslag niet vergeten. Zeker dat laatste komt de mobiliteit niet ten goede. Om ervoor te zorgen dat je ook veilig autorijdt als het sneeuwt, hagelt of ijzelt zijn winterbanden van cruciaal belang.

 

Op winterbanden de winter in

 

Als je een auto koopt, zitten daar meestal zomerbanden onder. Zolang de temperatuur boven de 7 graden blijft, kun je daar prima mee de weg op. Ook bij zware regenbuien, vooropgesteld dat het profiel nog diep genoeg is.

 

Naarmate de temperatuur tot winterse waarden daalt, wordt het rubber van een zomerband harder. De band maakt daardoor minder contact met de weg. Winterbanden hebben een andere rubbersamenstelling, zodat ze ook bij een lage temperatuur hun grip op het wegdek behouden. Een ander voordeel van winterbanden is dat je remweg er een stuk korter mee is.

 

Hoe weet je of je winterbanden hebt?

 

Om er zeker van te zijn of je wel of niet op winterbanden rijdt, check je de informatie op de band. Op de zijkant staan onder meer de bandbreedte, de verhouding tussen de breedte en de wanghoogte en de velgdiameter. Winterbanden hebben een extra symbool dat bergen met daarin een sneeuwvlok weergeeft. Dit wordt ook wel het 3 Peak Mountain Symbol of 3PMS genoemd. Verder vind je op een winterband vaak een M+S-logo. Deze afkorting staat voor mud+snow.

 

Profieldiepte van een winterband

 

Of je nieuwe winterbanden nodig hebt, ligt aan de profieldiepte. Voor voldoende veiligheid bij sneeuw, pekel en dooi moet het profiel op zijn minst 4 mm diep zijn. In een bergachtig land als Oostenrijk is een profieldiepte van minimaal 4 mm bij winterbanden zelfs verplicht.

 

Overigens is het goed mogelijk om veilige winterbanden tweedehands te kopen. Ze worden bijvoorbeeld regelmatig aangeboden op websites voor gebruikte auto onderdelen. Door je winterbanden op tijd te vervangen door zomerbanden kun je er relatief lang mee vooruit.

 

All-seasonbanden in plaats van winterbanden

 

All-season- of 4-seizoenenbanden zijn in bepaalde gevallen ook geschikt voor de winter. Het weer moet dan niet te extreem zijn en verder is het type auto van belang. In een sportieve of grote auto kan je er in de winter niet op vertrouwen dat met 4-seizoenenbanden de veiligheid is gegarandeerd.

 

Bij een kleine auto of bandenmaat is een all-seasonband in de wintermaanden doorgaans afdoende. Let er wel op dat er een 3PMS-logo op de zijkant staat. Wanneer je naar een wintersportland gaat, is het sowieso altijd beter om op winterbanden te rijden. Een sneeuwketting is dan eveneens verplicht. Ook die zijn soms voordelig te vinden op sites voor gebruikte auto onderdelen.

Gerelateerde berichten

Over ons

We nemen graag met je door wat je kunt doen om meer uit je mobiliteit te halen met de auto.

Contactgegevens

Via info @ harwil.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden